Skip to content

Aktiviteter

Om du befinner dig i Kalmar län bör du besöka anrika Fredriksbergs herrgård. Fredriksbergs herrgård byggdes redan 1783 och är belägen i vackra Oskarshamn. Herrgården är en vacker gustaviansk byggnad som Ryttmästare Peter Cederbaum byggde tillsammans med sin fru Maria. När den stod klar var den en av de modernaste herrgårdarna som fanns vid den tiden. Med sina vackra kakelugnar och väggmålningar, är detta verkligen en herrgård som får en att tappa andan. Herrgården arrangerar även en mängd aktiviteter året runt, så om du letar efter aktiviteter under din vistelse, och dessutom intresserar dig för teater eller konst, så har du verkligen prickat rätt.

Aktiviteter under sommarhalvåret

En av de aktiviteter som herrgården erbjuder under sommarhalvåret är guidade visningar av själva herrgårds-byggnaden. Följ med på en intressant tur genom alla rummen och låt dig vägledas igenom historien. Beundra herrgårdens alla väggmålningar, dess delikata snickerier och kakelugnarna med dekorationer i paradvåningen. Det unika med herrgården är att den är helt bevarad i sitt ursprungliga skick. På ägorna inhyses även ett museum som har en av Sveriges största mineralsamlingar, samt en unik boksamling från 1780-talet. Efter alla aktiviteter kan man avnjuta en riktig herrgårdslunch eller middag i restaurangen, eller varför inte en fika i herrgårdscaféet? All mat lagas på plats och givetvis används de bästa lokala råvarorna som finns för säsongen. Så ta chansen att få en underbar weekendresa, eller varför inte en fantastisk dagsutflykt?

Inför, eller efter sina inbokade aktiviteter kan man givetvis boka in en lunch eller middag på Fredriksbergs Herrgård. Maten dukas upp i en av de gustavianska matsalarna på herrgården och man får inta en måltid i en helt unik miljö. Med hela 46 platser kan även större grupper boka in sig för att njuta av en klassisk herrgårdsstek med potatis och gräddsås. Är man ett mindre sällskap passar ett av de mindre rummen bättre. I dem kan man sitta framför den öppna spisen och drömma sig bort till forna tider. Herrgårdsköket erbjuder både lunch och middag, och har vällagade klassiska rätter som alltid är underbart goda! Under sommarhalvåret har även Herrgårdscaféet öppet.

Aktiviteter i närheten

Aktiviteter till Blå Jungfrun

Det finns verkligen ingen brist på aktiviteter runt om Fredriksbergs Herrgård. Inne i själva Oskarshamn finns något för alla både sommartid och vintertid. Förutom alla evenemang som anordnas året runt finns massor av spännande vandringsleder för dig som gillar friluftsliv och shopping i centrum för dig som är ute efter att fynda. Arena Oskarshamn är ett ypperligt alternativ för barnfamiljer. Där finns en ishall, idrottspark, simhall, ett gym samt ett café. Denna svårslagna kombination gör att man lätt kan tillbringa en heldag där som passar både stora och små barn, samt alla som har barnasinnet kvar. Är du sugen på att se en film så finns även en biograf som givetvis visar de senaste filmerna.

Bland alla sevärdheter som finns i och runtomkring Oskarshamn kan vi nämna ett par som passar för aktiviteter under ett besök. Det Biologiska museet är klart värt ett besök med sin stora fågelsamling, samt växter från framförallt Sverige. En dagstur ut till ön Blå Jungfrun, som även sägs vara det mytomspunna Blåkulla dit häxorna flög för att festa med självaste Djävulen, är absolut värt ett besök. Denna guidade tur kommer att sätta igång fantasin hos såväl barn som vuxna. Om man är ute efter museum, kanske Döderhultar-museet kan vara något? Detta lilla museum ställer ut verk av Axel Pettersson, även känd som Döderhultarn, och har en samling på ca 200 verk. Utöver allt detta finns butiker, caféer samt forntidslämningar att besöka. Här finns med andra ord massor av spännande aktiviteter.

Kombinera Herrgård med Stadsliv

Besök Fredriksbergs herrgård och delta i någon av herrgårdens många egna aktiviteter, eller varför inte upptäcka Oskarshamn med omnejd och se vilka aktiviteter orten har att bjuda på. Det är fantastiskt resmål för en weekend eller ett stopp under en längre rundtur i Sverige. Missa inte chansen att inta en måltid på herrgården, med dess klassiska välkomponerade rätter som gör dig mer än nöjd. Herrgårdens härliga gustavianska miljö i kombination med de goda dofterna och smakerna från herrgårdsköket gör att detta kommer att vara en middag eller lunch du kommer att minnas länge. Oskarshamn är en ljuvlig liten stad med något för alla, oavsett om du reser på konferens, affärsresa, som ett par på romantisk weekend eller som en barnfamilj.