Skip to content

Gustaviansk stil

Gustaviansk stil är en klassisk svensk stil som går igen i både arkitektur och inredning, inspirerad från både Frankrike och England under samtiden. Tidsepoken som man brukar tillskriva gustaviansk stil börjar med Gustav III:s trontillträde 1772, efter en icke våldsam statskupp och den gustavianska tiden avslutades när Sverige förlorade Finland till ryssarna. Det gustavianska enväldet avslutades med införandet av en konstitutionell författning 1809. De båda kungarna under tiden, Gustav III och Gustav IV Adolf var inte speciellt populära bland folket utan tog flera politiska beslut för att stärka sin egen despotiska kontroll över Sverige. Stilen som kännetecknas som gustaviansk har drag av deras personlighet.

Pelare och kolonner återkommer i Gustaviansk stil

Gustaviansk stil av två slag

Gustaviansk stil är en form av klassicism som har hämtat mycket inspiration från antiken. Man kan fortfarande skönja ett arv från den tidigare rokokon och barocken, men under den gustavianska och klassicistiska tiden får möblerna rakare och mindre pompösa linjer. Borta är de snirklande benen på stolar och bord och färgskalan gick från ljus pastell till en marmor-inspirerad gråskala. Den tidiga gustavianska stilen, även kallad höggustaviansk stil, har ofta runda ben och textilier med ränder och blomstergirlanger. Både stilen och Gustav III själv var influerade av det franska hovet och både levde och styrde i stil med Kung Sol, Ludwig XIV.

När Gustav IV Adolf tog över styret hade mycket förändrats på den europeiska politiska scenen. Franska revolutionen hade ägt rum, det franska hovet var illa ansett och skulle dessutom snart avrättas. Det var inte längre fint bland de övriga kungahusen att fortfarande respektera Frankrike och dess bekymmerslösa hovliv. Gustaviansk stil fick därmed nya drag, denna gången hämtade från England, och man brukar kalla denna designepok för sengustaviansk stil. Benen blev fyrkantiga, utförandet mer återhållsamt och stramt. En annan viktig skillnad var att man började använda sig av mahogny, något som gjorde dessa möbler mycket annorlunda jämfört med de höggustavianska som fortfarande hade drag av rokoko.

Vanliga detaljer i gustaviansk stil

När Gustav III tillträdde tronen tog han direkt ett fastare grepp om rikets affärer och avstyrde den liberala regeringsformen som hade etablerats under den föregående frihetstiden. Han såg till att stärka kungens position och ansåg att idén om en styrande upplyst despot var allra bäst för Sverige. På detta vis kan vi se drag av antiken och de enväldiga kejsarnas styre i vad som nu kallas gustaviansk stil. Arkitekturen från denna tid har raka linjer, många byggnader har pelare och kolonner i marmor, samt detaljer av vitt och guld som också anspelar på en antik stil. Gustav III:s paviljong i Hagaparken är ett typexempel på en klassisk gustaviansk byggnad.

Andra detaljer som går igen i gustaviansk stil, både inom arkitektur och möbler, är bland annat mönster som bladgirlander i både textil och trä. Medaljonger återfinns som ryggstöd, ornament och som små beslag i mässing på olika gustavianska möbler. Stolsbenen var ofta räfflade, eller kannelerade som det kallas, både på de tidiga runda formerna och på de senare fyrkantiga. Den sengustavianska stilen hämtade inspirationen från möbelhusen Hepplewhite och Sheraton i England, och några av våra mest kända gustavianska formgivare var Georg Haupt, Louis Masreliez och Jean Eric Rehn.

Politik och design

När man studerar gustaviansk stil blir det snabbt uppenbart hur influerad den var av det politiska världsläget. Att designen under tiden hann ändra sig från franskinspirerad till engelsk ger en tydlig indikation på att kungahusen var mycket känsliga för hur man representerades. Det genomgående draget i gustaviansk stil är inspirationen från antiken, en slags hyllning och vurm till de starka, enväldiga kejsarna. Båda de svenska gustavianska regenterna försökte stärka sin makt mot Regeringens och tog många impopulära beslut. Något som till sist ledde till mordet på Gustav III och avsättningen av hans son Gustav IV efter en turbulent tid på tronen. Även om stilen i sig är en av våra mest populära, var kungarna där bakom inte lika omtyckta.