Skip to content

Oskarshamn

För många kanske Oskarshamn enbart är en stad ni reser igenom på väg till Gotland eller Öland. Är det så är det mycket synd. Stanna ett par nätter i denna vackra hamnstad och ni kommer inte att bli besvikna. Oskarshamn är både mysigt och fullt av guldkorn som är värt ett besök. Staden har en lång historia och en levande stadskärna. Eftersom det är en gammal fiskeby finns det även en vacker skärgård att segla i under de ljusa sommarnätterna med flera spännande öar. Men se upp för Blåkulla där häxorna sägs dansa med djävulen själv. Där stenarna är förhäxade och olycksbringande samt vågorna extra förrädiska.

Oskarshamn från fiskeby till stad

Oskarshamns gynnsamma läge har gjort att människor i tusentals år sökt sig till platsen. Staden har en naturlig hamn och bördiga åkermarker, vilket var livsviktiga förutsättningar för att skaffa mat. Boplatser sedan stenåldern har hittats i trakten och än idag är det inte ovanligt att gamla skärvor från svunna tider hittas i myllan. Under medeltiden var Oskarshamn ett fiskeläge som gick under namnet Döderhult. Ortsnamnet nämns i flera olika skrifter. I början av 1600-talet har namnet ändrats till Döderhultsvik då det dyker upp i ett kungabrev att byn ska få anordna en marknad en gång om året. Nu börjar fiskebyn att ändra skepnad och bli en handelsplats.

I mitten av 1600-talet så blir Döderhultsvik en köping. Det innebär fler rättigheter och nu fick invånarna möjlighet att arrangera marknader fyra gånger om året. Stadens invånare slet länge för att de skulle erhålla stadsrättigheter. Det var först unionskungen Oscar I som gav staden vad de så länge hade eftersträvat. Döderhultsvik namn försvann och istället blir staden Oskarshamn, döpt efter den kung som skänkte dess privilegium. Att vara stad på den här tiden innebar ett visst självstyre. En borgmästare utsågs men det viktigaste var rätten att få bedriva handel. Staden kunde blomstra och blev en viktig hamnstad, vilket den är än idag.

Turista i Oskarshamn

Som ett gammalt fiskeläge är skärgården viktig för Oskarshamns turistnäring. Det finns flera spännande öar att besöka. Ingen egen båt behövs utan det går dagsturer från Oskarshamn. En av de mest kända öarna är omskriven på den legendariska kartan ”Carta Marina”. Det är ön Blå jungfrun, mer känd som Blåkulla. Det är hit alla häxor flyger på skärtorsdagen för att förlusta sig med Satan. En annan ö som lockar turister är naturreservatet Furö. En ö där fiskare levt och verkat på sedan järnåldern och som varit väldigt viktig för området. Båda öarna är omgivna av flera vrak, så kanske är det ändå bäst att hålla sig på torra land?

Oskarshamn har flera intressanta sevärdheter även för landkrabbor. En av de mest kända personerna från staden är Döderhultaren. En konstnär känd för sina träskulpturer. Det finns ett museum i staden till hans ära och under sommaren kan du besöka hans ateljé. En annan trevlig sak är att strosa omkring i de gamla kvarteren Besväret och Fnyket och titta på de gamla trähusen. 1881 drabbades staden av en stor brand och de flesta trähusen gick upp i rök. Är du trött i benen efter allt traskande så finns det prisbelönta caféet Nilsson konditori att hämta sina krafter på.

Oskarshamn har en vacker skärgård

En levande stad året om

Oavsett under vilken tid på året du besöker Oskarshamn så finns det något att göra. Ett årligt återkommande sommararrangemang är stadsfestivalen nere i hamnen. Latitud 57 gästas av den svenska kändiseliten och drar storpublik. Oskarshamn har förmågan att införliva dess långa historia med det moderna samhället. Som ett levande bevis på detta reser sig Fredriksbergs Herrgård majestätiskt på sin plats. Här går det att resa tillbaka i tiden och uppleva skördefester eller en ljuvlig opera, samtidigt som du kan ta del av moderniteter som zonterapi och intressanta föreläsningar. Nästa gång du har vägarna förbi, vinka inte bara, utan stanna till och upptäck allt som denna pärla vid östkusten har att erbjuda.